www.bioinstitut.cz › Bio v regionu Královéhradeckého kraje

Bio v regionu Královéhradeckého kraje

foto
Veřejnost se stále více zajímá o místní potraviny, o kvalitu jídla a také o způsoby, jakými jsou pěstovány plodiny a chována hospodářská zvířata, jejichž produkty následně konzumujeme. Roste zájem také o možnosti, jak podpořit lokální zemědělskou produkci. Mnohdy však chybí potřebné informace. Právě z tohoto důvodu vznikl projekt BIO v regionu, jehož cílem je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti.

Zjistit víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Královéhradeckém kraji můžete na semináři, který pořádá Bioinstitut, o.p.s. Uskuteční se v pátek 27. dubna 2018 od 10:00 hod na Střední škole hotelnictví a společného stravování (Střmenské podhradí 218) v Teplicích nad Metují. Hotelová škola je zapojena do projektu Skutečně zdravá škola, který se rovněž snaží o propojení spotřebitelů s lokálními výrobci potravin a biopotravin, tedy do Teplic nad Metují nemíří Bio v regionu náhodně. Hlavním tématem bude pěstování zeleniny a ovoce v ekologickém zemědělství a jeho zpracování. Seminář je určen především pro žáky a učitele odborných škol, zúčastnit se však může i veřejnost.

V úvodu semináře představí Milan Berka (KEZ o.p.s.) pravidla certifikace a značení biopotravin. Jak se vaří z biopotravin a jaké výhody přináší spolupráce s lokálními dodavateli, přiblíží Hana Řehořková (Biofarma Pod Hájkem s.r.o.), která je povoláním ekologický zemědělec i akreditovaný poradce MZe. Svůj příběh o podnikání v sektoru bio provázaný se stravováním i obchodem poodhalí majitelka prodejen zdravé výživy, výrobny pekařských výrobků a jídelny v Hradci Králové Jana Lukešová (Bazalka s.r.o.). Seminář uzavře Andrea Hrabalová (Bioinstitut, o.p.s.) prezentací o rozsahu a dostupnosti bioprodukce v Královéhradeckém kraji a s avízem na ekozemědělské akce v roce 2018.

Pro účastníky semináře bude připravena ochutnávka pokrmů z bio surovin, kterou připraví studenti hotelové školy pod vedením Hany Řehořkové, která provozuje farmářskou restauraci v obci Horní Branná, a to v rámci společného vaření před seminářem.

Vstup zdarma. Registrace na seminář do 25. 4. na e-mail: andrea.hrabalova@ctpez.cz

Projekt BIO v regionu - Propagace regionální bioprodukce a spolupráce realizuje Bioinstitut, o.p.s. za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR. Nad akcí převzal záštitu radní Královéhradeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací a cestovního ruchu Pavel Hečko.

Kontakt na koordinátora projektu: Andrea Hrabalová, andrea.hrabalova@ctpez.cz, tel.: 737 852 515

Příloha:  Pozvánka včetně programu [723.7 kB, pdf]

Publikováno:  15.4.18

© 2015 - Bioinstitut

Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny

Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc
e-mail: info@bioinstitut.cz