Jak vzniká naše jídlo, co jsou biopotraviny a proč je důležité podporovat místní ekologické producenty můžete zjistit na semináři o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Královéhradeckém kraji, který pořádá Bioinstitut, o.p.s. v úterý 8. září 2020 od 10:45 na Střední škole profesní přípravy, 17. listopadu 1212, v Hradci Králové.
Projekt UNISECO, jehož partnerem je i Bioinstitut, o.p.s. řeší na konkrétních 15 případových studiích, jak zavádět a udržet agroekologické přístupy v zemědělské praxi a tím posílit udržitelnost evropského zemědělství. Ve vybraných faremních systémech produkce zkoumá sociálně-ekonomické a politické překážky bránící většímu uplatnění agroekologických přístupů, hodnotí jejich udržitelnost a životaschopnost a spolu s aktéry na místní, národní i mezinárodní úrovni navrhuje strategie podporující agroekologické zemědělství v EU.
Bioinstitut o.p.s. představuje projekt, jehož cílem bylo vytvořit znalostní síť o postupech pro potlačování chorob přenášených v půdě. Best4Soil prezentuje výstupy formou krátkých videí, instruktážních listů a databází, které byly přeloženy do několika jazyků, což usnadní jejich využití přímo v praxi.
Právě vychází Seznam doporučených odrůd (SDO) pro ekologické zemědělství (EZ), který prezentuje výsledky odrůdového zkoušení pšenice ozimé, ječmene jarního a pšenice jarní ve sklizňových letech 2016-2019. Hodnocení vychází z výsledků pokusů prováděných podle plodinových metodik Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), do kterých byly doplněny znaky pro hodnocení odrůd v ekologickém režimu pěstování. Zkoušky organizuje ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, odborným garantem je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.