„BIO v regionu" 2021
Nákupem regionálních biopotravin podporujeme nejen lokální ekonomiku, ale i krajinu ve svém regionu.
Období realizace: 04/2021 – 12/2021
Registrační číslo: 34
Dotace MZe nestátním neziskovým organizacím 2021
Stručný obsah projektu
Zájem spotřebitelů o kvalitní potraviny rok od roku narůstá. Lidé se více zajímají, jak jejich jídlo vzniká, jaký vliv má na jejich zdraví i životní prostředí. Ruku v ruce s tímto trendem roste i spotřeba biopotravin a čím dál víc spotřebitelů hledá cestu k lokálním výrobcům a farmářským produktům.
Projekt Bio v regionu pokračuje v osvětových a vzdělávacích aktivitách o ekologickém zemědělství a biopotravinách a cílí na mladou generaci budoucích pracovníků v oboru gastronomie a zemědělství. Vstupuje již do šestého ročníku a letos zavítá na tři střední školy v Olomouckém kraji, které vzdělávají žáky v oboru garstronomie, zemědělství nebo i výroby potravin.
Díky konceptu tří provázaných zážitkových aktivit (společnému vaření z biosurovin, semináři a exkurzi na ekofarmě) mají žáci možnost poznat, jak a kde jídlo vzniká, jaké má přínosy ekologické zemědělství a udržitelný způsob produkce potravin. Vyzkouší si, jak s biosurovin připravit chutné a zajímavé jídlo, dozvědí se, jak rozpoznat biopotraviny a kde nakoupit ekologicky vyprodukované potraviny ve svém regionu.
Aktivity projektu
- Exkurze v Olomouckém kraji – Ekologická farma v Branné (Šumperk)
- Exkurze v Moravskoslezském kraji – Ekologická farma v Heřmanovicích (Bruntál)
- Exkurze v Olomouckém kraji – Ekologická farma v Branné (Šumperk)
- Seminář a vaření z biopotravin – Střední odborná škola Litovel
- Seminář a vaření z biopotravin – Střední škola sociální péče a služeb Zábřeh
- Seminář a vaření z biopotravin – Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník