„BIO v regionu" 2022
Propagace regionální bioprodukce a spolupráce
Období realizace: 04/2022 – 12/2022
Registrační číslo: 59
Projekt zaměřený na osvětu a propagaci ekologického zemědělství (EZ) a biopotravin na regionální úrovni realizujeme díky podpoře MZe na činnost neziskových organizací.
Stručný obsah projektu
Cílem je zvýšit povědomí o EZ a biopotravinách formou zážitkového vzdělávání mezi studenty středních odborných škol. Studentům - spotřebitelům, ale současně budoucím pracovníkům v oblasti gastronomie a zemědělství, stejně jako jejich pedagogům jsou určeny prezentace o základních principech a pravidlech ekologického zemědělství, biopotravinách a jejich potenciálu ve veřejném stravování V letošním, již sedmém ročníku, spolupracujeme se třemi středními školami v Olomouckém, Moravskoslezském a Plzeňském kraji, které vzdělávají žáky v oboru gastronomie, zemědělství nebo i výroby potravin
Na školách realizujeme kurz vaření z biopotravin, seminář o základech ekologického zemědělství a workshop pro studenty gastro i zemědělských oborů o biopotravinách a skutečné ceně jídla. Všichni studenti, zapojení do tohoto zážitkového vzdělávání se pak ještě společně účastní exkurze na ekofarmu v regionu, kde se seznámí s principy ekologického zemědělství v praxi. Tak mohou poznat, jak a kde jídlo vzniká, jaké má přínosy ekologické zemědělství a proč je důležitý udržitelný způsob produkce potravin.
Aktivity projektu
- Seminář a vaření z biopotravin – Střední škola sociální péče a služeb Zábřeh
- Seminář a vaření z biopotravin – Albrechtova střední škola Český Těšín
- Exkurze v Moravskoslezském kraji – Biofarma Menšík, Kunčice pod Ondřejníkem
- Exkurze v Olomouckém kraji – Ekofarma Skřivánek v Branné u Šumperka
- Exkurze v Plzeňském kraji – Farma U Františky, Bor u Tachova
- Seminář a vaření z biopotravin – SOŠ a SOU Horšovský Týn