„BIO v regionu" 2020
Místní ekonomiku, zdraví naše i krajiny podpoří spotřebitelé nákupem regionálních biopotravin.
Období realizace: 04/2020 – 12/2020
Registrační číslo: 21
Dotace MZe nestátním neziskovým organizacím 2020
Stručný obsah projektu
Zájem spotřebitelů o lokální a kvalitní potraviny rok od roku narůstá. Lidé se více zajímají, jak jejich jídlo vzniká a jaký vliv to má na jejich zdraví, životní prostředí a pohodu zvířat. Spotřeba biopotravin vzrostla meziročně o 33 procent a stále více lidí hledá možnosti, jak podpořit lokální výrobce.
Projekt Bio v regionu pokračuje v osvětových a vzdělávacích aktivitách o ekologickém zemědělství a biopotravinách a cílí na mladou generaci budoucích pracovníků v oboru gastronomie. Vstupuje již do pátého ročníku a letos zavítá na tři školy s gastronomickým zaměřením v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji.
Díky konceptu tří provázaných zážitkových aktivit (společnému vaření z biosurovin, semináři a exkurzi na ekofarmě) mají žáci možnost poznat, jak a kde naše jídlo vzniká a jaké má přínosy udržitelný způsob vzniku potravin. Vyzkouší si, jak s biosurovin připravit chutné a zajímavé jídlo, dozvědí se, jak rozpoznat biopotraviny a kde ekologicky vyprodukované potraviny nakoupit ve svém okolí.
Aktivity projektu
- Seminář BIO v regionu Královéhradeckého kraje
- Exkurze v Královéhradeckém kraji - Ekologická farma na Broumovsku
- Seminář BIO v regionu Pardubického kraje
- Exkurze v Pardubickém kraji - Vinné sklepy Kutná Hora
- Seminář BIO v regionu Libereckého kraje
- Exkurze v Libereckém kraji - Rodinná ekologická farma v Horní Branné