Home
Seminář
Bio v regionu Královéhradeckého kraje
Veřejnost se stále více zajímá o místní potraviny, o kvalitu jídla a také o způsoby, jakými jsou pěstovány plodiny a chována hospodářská zvířata, jejichž produkty následně konzumujeme. Roste zájem také o možnosti, jak podpořit lokální zemědělskou produkci. Mnohdy však chybí potřebné informace. Právě z tohoto důvodu vznikl projekt BIO v regionu, jehož cílem je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti.
Seminář
Bio v regionu Karlovarského kraje
Zjistěte víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách ve vašem kraji. V současné době přibývá lidí se zájmem o místní potraviny. Nákupem regionálních potravin je dnes možné podpořit lokální ekonomiku, v případě biopotravin navíc tento trend napomáhá také k údržbě tradiční zemědělské krajiny, snižuje znečištění vodních zdrojů průmyslovými hnojivy a přispívá k dlouhodobé půdní úrodnosti. Naším cílem je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti.
Termíny školení EZ
V tuto chvíli nejsou žádná aktuální školení. Můžete se seznámit s předběžným ročním plánem.
Předběžný plán školení 2024Publikace
Faremní zpracování ovoce a zeleniny v ekologickém zemědělství Autor: Diana Benšová a kol.
Bioinstitut o.p.s. ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro ekologické zemědělství vydává publikaci Faremní zpracování ovoce a zeleniny v ekologickém zemědělství. Zájemcům o faremní zpracování přispěje k lepší orientaci v relevantních právních předpisech, technologických požadavcích na skladování, vlastní výrobu a zpracování, balení a značení a samozřejmě informuje i o pravidlech certifikace a označování biovýrobků.
Publikace
První seznam doporučených odrůd pro ekologické zemědělství
V těchto dnech vychází historicky první seznam doporučených odrůd (SDO) ječmene jarního a pšenice jarní pro pěstování v režimu ekologického zemědělství (EZ) v České republice.
Hodnocení odrůd bylo provedeno na základě výsledků zkoušek realizovaných v letech 2015 až 2017 podle plodinových metodik Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), do nichž byly doplněny znaky pro hodnocení odrůd v ekologickém režimu pěstování. Seznam je významným zdrojem informací pro ekologické zemědělce při výběru odrůd.
Hodnocení odrůd bylo provedeno na základě výsledků zkoušek realizovaných v letech 2015 až 2017 podle plodinových metodik Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), do nichž byly doplněny znaky pro hodnocení odrůd v ekologickém režimu pěstování. Seznam je významným zdrojem informací pro ekologické zemědělce při výběru odrůd.