Praktická příručka určená zemědělcům se zájmem o šetrné formy hospodaření seznamuje s pojmem půdní úrodnosti, základními způsoby zjišťování kvality půdy v praxi a doporučeními pro uchovávání a zvyšování půdní úrodnosti.
Tržní produkce kvalitního ekologického ovoce je velmi náročná a kromě odborných znalostí vyžaduje optimální použití dostupných pomocných prostředků. Ekologické ovocnářství by navíc mělo být i vzorem v ekologickém přístupu ke krajině a půdě. Tato publikace mimo jiné ukazuje, jak lze pomocí přirozených biotopů využívat samoregulační schopnosti sadu a které pěstební systémy podporují dobrý zdravotní stav dřevin a usnadňují péči o sad.
Ovocné stromy rostoucí za dobrých podmínek jsou méně náchylné k chorobám a škůdcům a mají předpoklady k tomu, aby poskytovaly dobré výnosy kvalitního ovoce. Péče o ně zahrnuje vedle ochrany rostlin harmonický přísun živin, přiměřenou regulaci plevelů a zajištění vzdušnosti korun. Tato publikace přináší ve stručné a srozumitelné formě aktuální poznatky o kultivačních opatřeních při produkci ekologického ovoce a uvádí množství praktických rad k optimální organizaci práce. O ochraně rostlin pojednávají další dvě publikace.
Odolné odrůdy a cílené provádění agrotechnických opatření jsou podmínkou dobrého zdravotního stavu rostlin. Toto základní pravidlo vypadá jednoduše, ale v ekologické pěstitelské praxi to není tak snadné. V této publikaci je přehledně a s ohledem na praktickou proveditelnost popsáno, jaké předpoklady a opatření jsou nutné k produkci zdravých biojablek a hrušek v nízkokmenném sadu.