Ovocné stromy rostoucí za dobrých podmínek jsou méně náchylné k chorobám a škůdcům a mají předpoklady k tomu, aby poskytovaly dobré výnosy kvalitního ovoce. Péče o ně zahrnuje vedle ochrany rostlin harmonický přísun živin, přiměřenou regulaci plevelů a zajištění vzdušnosti korun. Tato publikace přináší ve stručné a srozumitelné formě aktuální poznatky o kultivačních opatřeních při produkci ekologického ovoce a uvádí množství praktických rad k optimální organizaci práce. O ochraně rostlin pojednávají další dvě publikace.
Odolné odrůdy a cílené provádění agrotechnických opatření jsou podmínkou dobrého zdravotního stavu rostlin. Toto základní pravidlo vypadá jednoduše, ale v ekologické pěstitelské praxi to není tak snadné. V této publikaci je přehledně a s ohledem na praktickou proveditelnost popsáno, jaké předpoklady a opatření jsou nutné k produkci zdravých biojablek a hrušek v nízkokmenném sadu.
Klíčem k úspěšné produkci peckovin v ekologickém zemědělství je regulace četných chorob a škůdců. Vedle preventivních opatření, mezi něž patří např. použití odolných odrůd a produkce pod ochranným krytem, je v současnosti k dispozici také mnoho metod přímé ochrany. Tato publikace představuje choroby i škůdce peckovin a ukazuje možnosti, jak se proti nim může ovocnář bránit.
Výsadby ovocných dřevin na vyšších kmenných tvarech, kam patří vysokokmeny, případně i polokmeny, mají zpravidla podobu extenzivních sadů, alejí, stromořadí, skupinových výsadeb, ale i solitérů. Tyto výsadby obohacují krajinu a významně podporují biologickou rozmanitost. Přestože z hospodářských důvodů pěstování ovoce na vyšších kmenných tvarech silně ustoupilo, tento způsob produkce je životaschopný a vhodný především pro ekologicky hospodařící podniky.